Alüminyum, diğer metallerin sağlayamadığı hafiflik, mukavemet, üstün korozyon direnci, yüksek derecede ısı ve elektrik iletkenliği, kolay şekillendirilme, işleme ve ısıl işlem yapılabilirliği özellikleriyle inşaat, otomotiv, ambalaj, savunma sanayi, boya ve taşımacılık sanayinde çok geniş kullanım alanına sahip olmuştur. Dolayısıyla demir-çelikten sonra en çok üretilen ikinci metal konumundadır.
Doğada saf halde bulunmayan alüminyum, demir oksit ve alüminyum oksitten oluşan Boksit cevherinden elde edilmektedir.
Boksit cevherinden saf alüminyum elde edilmesi için çeşitli yöntemler bulunur. Bu yöntemler arasında, Carl Bayer tarafından keşfedilen Bayer metodu, dünyada halen en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Cevherden saf alüminyum üretiminin ilk aşamasında; Bayer metodu ile boksit cevherinden alümina (Al2O3), ikinci aşamasında elektroliz yöntemi ile alüminadan saf alüminyum elde edilir. Yaklaşık 4 ton boksitten; 2 ton alümina, 1 ton metal alüminyum elde edilebilmektedir. Günümüzde hurda metalin yeniden değerlendirilmesi sonucu elde edilen ikincil alüminyuma olan talep, yüksek enerji maliyetleri ve çevreci yaklaşımlara paralel olarak giderek artmaktadır. Birincil alüminyum üretiminde maliyetin yaklaşık %40’ını enerji maliyeti oluştururken; ikincil alüminyum üretiminde enerjinin toplam maliyetler içindeki payı %5 düzeyinde olmaktadır.
Yurt içinden ve yurt dışından temin ettiğimiz ekonomik ömrünü tamamlamış alüminyum hurdalar İzmir Torbalı Subaşı Ağırsanayi bölgesinde 3000 m2 kapalı 3000m2 kapalı olmak üzere toplamda 6000m2 büyüklüğündeki tesisimizde işlenmektedir.
Hurda alüminyumlar ergitme işlemi öncesinde ayıklama ve temizleme işleminden geçirilmektedir. Bu işlem ile hurdalar, içeriğindeki toz, boya ve yağ gibi maddelerden arındırılır. Arındırma işlemi gerçekleştirilen hurdalar potalı devirmeli fırınlarımızda emisyonda kullanılan kuru filtrelerinde katkısı ile çevreye hiçbir zarar vermeden ergitilir. Ergitme işlemi sonucunda sıvı hale gelen metal, rafinasyon ve gaz giderme işlemlerine tabi tutulur. Bu işlemler ile sıvı hale gelen alüminyum, içeriğindeki oksit ve inklüzyonlardan temizlenir. Metal kalitesi artmış olan sıvı alüminyum döküm işlemi yapılarak Yarım Küre haline getirilir.